Onko A-SM unohdettu sarja?


          

A-SM sarjan kiinnostus ja taso on ollut viime vuosina laskussa, mutta valoa tunnelin päässä näkyy. Viime kausi oli itsessään jo lupauksia herättävä sarjan tason osalta. Joukkueiden valmistautuminen tähän kauteen alkaa olla viimeistä silausta valmis ja kohta päästään ottamaan joukkueista kunnolla mittaa. 

Suomen parhaiden juniorijoukkueiden panostus A-junioreihin minimaalinen

Suomen parhaisiin junioriseuroihin lukeutuvat HJK ja Honka eivät juuri ole panostaneet A-junioreiden joukkueisiinsa. HJK:ssa A-juniorit toimivat pääasiassa Klubi 04 eli miesten reservijoukkueen reservijoukkueena. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että pelaajat, jotka eivät peliaikaa miesten reservissä saa hakevat A-junioreista peliminuutit. Hongan toiminta on varsin samantyyppinen HJK:n kanssa. Hongan edustusjoukkue, miesten reservijoukkue ja B-juniorit ovat Esportin toiminnan alaisena, mutta A-juniorit ilmeisesti eivät ole. Tämä kertoo mielestäni paljon seuran panostuksesta sarjaan ja antaa pelaajalle suoran sanoman, että pelaajan urakehityksen kannalta tänne ei kannata tulla.


HJK:ssa yritetty tehdä korjausliikkeitä

Vaikka Hongassa elvytystoimia A-junnujen ympärillä ei ole näkymässä, HJK:ssa tilanteeseen selvästi yritetty reagoida. Nyt toista kautta joukkuetta koutsaa legendaarinen Mikael Forssell, joka sai joukkueen menestymään viime kaudella yli odotusten saavuttaen kolmannen sijan A-SM sarjassa. Jää nähtäväksi HJK:n iskukyky tällä kaudella, mutta selvää on, että kiinnostus joukkueeseen on noussut viime kauden menestyksen vuoksi.


Junioreihin painottavilla seuroilla suurin panostus A-junioreihin

Ensikertalaisilla SM-karsinnoissa on kova hinku päästä SM-sarjaan. Hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi Helsingin piirin toiseksi suurin seura PPJ, joka sai helpohkosti viime vuonna raivattua tiensä A1-sarjasta seuran ensimmäiseen SM-karsintapaikkaan. Tällaisella junioripainotteisella seuralla panostus A-junioreihin on aivan eri luokkaa, kuin esimerkiksi Hongan kaltaisilla joukkueilla. Tämä johtuu mielestäni pääasiassa siitä, että PPJ:n kolmosessa pelaava miesten joukkue on merkittävästi  A-junioreita heikompi joukkue.


Loppumietteet

Mielestäni Honka ja HJK voisivat vielä paremmin ja laajemmin panostaa A-junioreiden joukkueisiinsa. Tietenkin on tärkeä muistaa, että suurin osa nuorten maajoukkueissa pelaavista pelaajista tulee Hongasta tai HJK:sta. Tämän myötä on ymmärrettävää, että pelaajat haluavat mennä B-junioreista suoraan miesten sarjoihin.


Hyvä on ymmärtää, että vain murto-osa B-junioreissa pelaavista pelaajista pystyy vaihtamaan juniorisarjasta suoraan miesten kakkoseen tai ylempiin sarjoihin. A-SM on tällöin loistava valinta juniorin urakehitykselle. On puhuttu, että A-SM vastaisi miesten kolmosta sarjatasolla. Itse uskon, että sarjan taso oli viime vuonna paljon miesten kolmosta kovempi ja vastasi pääasiassa välimaastoa miesten kakkosen ja kolmosen välillä. Todellisuudessa A-juniorit ovat iso potentiaali kakkoseen ja siitä ylempiin sarjoihin.

 
kuva: Yle-Uutiset 23.10.2020

 



Kommentit

  1. Hyvä muistaa, että monessa seurassa junioritoiminta on pääosin yhdistyksen hallinnoimaa toimintaa . Reservijoukkueet sensijan ovat pääosien osakeyhtiöiden hallinassa. Yhdistysten tuotot tulee 80 -95 prosentisesti pelaajien vanhemmilta , vaikka tahtotilaa olisikin panostaa ASM.ään niin taloudellinen tasapuolisuus tulee eri ikäluokkien kesken säilyä.

    VastaaPoista
  2. An SM-karsinta on kova sarja... Siihen myös HJK ja Honka satsaavat varmasti ja siellä nähdään sellaisia pelimiehiä jotka sitten kesällä pelaavat miesten joukkueissa. Toki tänä vuonna kauden aloituksen siirtyminen voi vaikuttaa siihen ettei näitä pelaajia käytetä An SM-karsinnoissa.
    Kyllähän Bn SM sarjassa pelaa enemmän absoluuttisesti parhaita ikäluokan pelaajia kuin An SM sarjassa. An SM voisi kuvata "futiksen kymppiluokkana" jos ymmärrät mitä tarkoitan...

    VastaaPoista
  3. Hyviä pointteja molemmilla! A-SM sarjassa pelaa tällä hetkellä hyvin sekalainen kaarti pelaajia johtuen esim. erilaisesta urakehityksestä. Omasta mielestäni olisi tärkeää saada sarjan arvostus ja taso nousemaan lähivuosina.


    VastaaPoista
  4. Livestreamit, kierroksen koosteet ja data peleistä kiinnostaisi. Kasvattaisi näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. Vaikea on seurata jollei näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia kierrosten koosteita ja yhteen otteluun keskittyviä blogipostauksia on tulossa, kun sarjat saadaan käyntiin. Eli toivottavasti huhtikuussa!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talin Jalkapallohalli

Vinkkejä jalkapallotesteihin!

Mitä huipulle pääseminen vaatii juniorilta?