Vinkkejä jalkapallotesteihin!

Nykyisin on yleistä, että jalkapallojoukkueet pitävät erilaisia fyysisiä testejä. Yleisimmät testattavat osa-alueet ovat nopeus (30m juoksu ja ketteryys), hyppy ja voima (staattinen hyppy ja kevennyshyppy) ja kestävyys (Piip-testi tai YoYo-testi). Itse olen ollut testeissä mukana monia kymmeniä kertoja ja testit ovat joka kerta yhtä jännittävä kokemus. Mielestäni on hieno asia, että testejä pidetään, koska näin pelaajat sekä valmentajat pääsevät näkemään sekä vahvuusalueita että kehitettäviä alueita. 


Ohessa alla kuvaus sekä omat vinkkini testeihin. Näillä olen itse saanut viilattua sadasosia/kymmenyksiä suorituksista. 


Nopeustesti

Nopeustestissä juostaan 30 m matka mahdollisimman lujaa. Aikaa mitataan valokennoilla, joista väliaikoja otetaan 30 metrin lisäksi 5 metrin, 10 metrin ja 20 metrin matkalta.

Yllä oleva kuvassa on nopeustestin rata. Punaiset pallot ovat valokennoja, joista väliajat mitataan. 


Vinkki: Itse pidän nopeustestissä elintärkeinä ensimmäisiä askeleita, alkukiihdytystä ja lopetusta. Ensimmäinen askel olisi tärkeä saada eteenpäin tarpeeksi pitkänä, mutta ei kuitenkaan kurkottavana. Ensimmäisten askelten jälkeen olisi tärkeä saada hyvä kiihdytys, jonka jälkeen tulisi nousta omaan juoksuasentoon. Lopussa maaliviivalle tultaessa olisi tärkeää välttää kurkottamista ja juosta muutama metri vielä täysillä valokennojen jälkeen.


Ketteryystesti

Ketteryystestissä pystytään kartoittamaan pelaajan suunnanmuutostaitoja, kehonhallintaa ja keskivartalon tukea. Ketteryyttä mitataan alla olevan kuvan mukaisella radalla.

Testi aloitetaan ruutulipun oikealta puolelta ja maaliin tullaan ruutulipun vasemmalle puolelle. Jos joku radan neljästä keskellä olevasta kepistä kaatuu, hylätään suoritus. Kuitenkin radan päässä oleva keppi saa kaatua, koska hyväksyttävään suoritukseen vaaditaan vain kosketus päätykeppiin.


Vinkki:

Ketteryydessä tärkeintä ovat mutkat. Mutkat täytyisi juosta mahdollisimman kovalla vauhdilla, jotta ajasta saisi kaiken irti. Vauhdin pitämiseen mutkissa auttaa se, ettei juokse suoraan aloitusviivalta merkkikepin juureen, jolloin juoksukulmat tulevat  liian teräviksi. Tällöin et pysty kiihdyttämään mutkissa. Mutkat tulisi vetää hieman pyöreiksi ja saada mahdollisimman nopeasti paino mutkassa sisäjalalle, jolloin etenemisestä tulisi sulavampaa ja nopeampaa. 


Hyppytesti

Yleisimmät jalkapalloilijoille suoritettavat hyppytestit ovat staattinen hyppy ja kevennyshyppy. Näillä hypyillä pystytään kartoittamaan esimerkiksi alavartalon voimantuottokykyä ja yleistaitavuutta hyppäämiseen alastulon muodossa. 


Molemmat hyppytestit aloitetaan seisaaltaan jalat hartioiden levyisessä haara asennossa. Kädet pidetään koko suorituksen ajan lanteilla ja alastulo maahan tapahtuu päkiöillä. Testissä ilmalennon aikana jalat pitää olla suorassa.


Vinkki: 

Staattisessa- ja kevennyshypyssä on vain oikeastaan yksi tärkeä huomion kohde. Tämä liittyy kevennyshypyn suoritukseen. Kun otat vauhtia kyykystä hyppyyn älä mene yli 90 asteen kulmaan kyykkyyn. 90 asteen ylitys hidastaa hypyssä voimantuottoa ja heikentää tulosta. 


Kestävyystesti

Kestävyyttä jalkapalloilijoilta mitataan yleensä Piip-testin tai YoYo-testin avulla. Molempien testien avulla pystytään arvioimaan pelaajan kestävyyskuntoa ja maksimaalista hapenottokykyä. 

Yllä olevassa kuvassa on kestävyystestin rata. Pelaaja juoksee numeroitu liivi selässä 20 metrin matkaa niin kauan, kunnes ei enää jaksa. Testissä vauhti on kiihtyvä ja sen määrittää piip-ääni, joka kuuluu tietyn ajan välein. Juoksija saa myöhästyä piip-äänestä 2 kertaa ja kolmannella kerralla hänet liputetaan ulos. 


Vinkki:

Kestävyystestissä on tärkeä keskittyä omaan suoritukseen, eikä vilkuilla sivuille, kuinka moni joukkuekaveri on vielä mukana. Testissä tärkeää ovat myös käännökset, joita on 20 metrin välein. Käännöksissä olisi hyvä välttää viime hetken kurkotuksia viivalle. Kurkottaminen viivalle kerää lihaksiin turhia maitohappoja, jotka taas vievät ison kasan energiaa ja heikentävät lopputulosta. On hyvä myös huomioida juoksulinja eli, että juoksee mahdollisimman suoraan omaa rataa pitkin.


Viimeinen vinkkini on juoksukengistä. Valitse mukaan sopivat juoksukengät, jotka eivät lipsu juostavalla alustalla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talin Jalkapallohalli

Mitä huipulle pääseminen vaatii juniorilta?