Minkä tyyppinen keskushyökkääjä joukkueessasi on?

Tämän viikon julkaisussa ajattelin käsitellä keskushyökkääjätyyppejä. Olen luokitellut keskushyökkääjät kolmeen erilaiseen ryhmään. Ryhmät ovat target man, linjan taakse pyrkivä ja hybridi. Itse näen, että keskushyökkääjät ovat yleensä ominaisuuksiltaan juuri näitä kolmea tyyppiä. Olisi todella mielenkiintoista kuulla alla olevassa kommenttikentässä tai futisforumin puolella, millainen keskushyökkääjä joukkueessasi on.

Kolmen tyyppisiä keskushyökkääjiä

Seuraavissa alla olevissa kappaleissa avaan näitä kolmea luomaani pelaajatyyppiä hieman tarkemmin.


Target man pelaaja: Target man on pelaajatyyppi, joka ei tee pystyjuoksuilla isoa uhkaa vastustajan puolustuslinjalle, mutta omalla vahvalla suojauksella, ilmapelillä ja boksipelillä tekee sitä isomman uhkan. Näkisin, että target manin tyylinen keskushyökkääjä on hyvä joukkueelle, jossa laitojen kautta edetään nopeasti ja keskityksiä boksiin tulee runsaasti. Myös pallonhallintaan pyrkivä joukkue on hyvä vaihtoehto target manille. 


Suomalainen pelaajaesimerkki: Sanoisin, että hyvä suomalainen pelaaja esimerkki target manista on Joel Pohjanpalo. Pohjanpalo ei omalla juoksunopeudella väläytä, mutta aiheuttaa vaaraa vastustajalle vahvalla suojauksella ja toiminnalla lähellä vastustajan boksia tai boksin sisällä. Jolle omaa myös hyvän laukauksen, joka voi upota tarvittaessa hieman kauempaakin. 

kuvan lähde:http://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=3-2&ID=425174


linjan taakse pyrkivä pelaaja:

Linjan taakse pyrkivä keskushyökkääjä on täysi vastakohta target man pelaajalle. Hänen tulee olla todella nopea ja hän aiheuttaa suuren vaaran vastustajan linjan taakse repivillä jouksuilla. 


Suomalainen pelaajaesimerkki: Jos nyt aivan rehellisiä ollaan niin ykkösrivin suomalaisissa keskushyökkääjissä ei tätä tyyppiä tällä hetkellä löydy. Nuoremmissa ikäluokissa, kuten A- ja B-junioreissa kylläkin tätä pelaajatyyppiä löytyy runsaasti. Tällainen pelaajatyyppi sopisi mielestäni hyvin vastahyökkäyspainotteiseen joukkueeseen, koska postiivisen tilanteenvaihdon tullessa hyökkääjältä täytyy löytyä voimaa tehdä vastustajan puolustuslinjaa repiviä pystyjuoksuja, jotta vastahyökkäyksistä saadaan kaikki potentiaali irti. 


Hybridi pelaaja:

Kuten sana hybridi viittaakin, tämä pelaaja on yhdistelmä target manista ja linjan taakse pyrkivästä keskushyökkääjästä. Hybridi pelaajalta löytyy tarpeeksi juoksuvoimaa irtautua puolustajista, mutta myös taitoa suojata palloa ja löytää itselleen tila boksista maalin tekemiseen.


Suomalainen pelaajaesimerkki: Sanoisin, että täydellinen esimerkki suomalaisesta hybridityyppisestä keskushyökkääjästä on Elpugi. Pukki ei ole nopein kärkipelaaja, mutta kuitenkin riittävän nopea, että tilanteen tullessa toppareista irtautuminen onnistuu. Kuten Pohjanpalo, niin myös Pukki omaa hyvän potkutekniikan ja tätä myöten laukauksen. Pukin valtikortiksi sanoisin myös viileät hermot, jota ollaan todistettu monta kertaa A-maajoukkueen peleissä.  

kuvan lähde: http://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=3-3&ID=435777


Yhteenveto

Mielestäni oli todella mielenkiintoista huomata tätä juttua kirjoittaessa, että tietyn tyyppisiä keskushyökkääjiä löytyy Suomesta enemmän kuin muita. Olisi kuitenkin hienoa saada tällaisia erittäin nopeita linjan taakse pyrkiviä keskushyökkääjiä Suomen miesten sarjoihin ja A-maajoukkueeseen.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talin Jalkapallohalli

Vinkkejä jalkapallotesteihin!

Mitä huipulle pääseminen vaatii juniorilta?