Ennakko P20 SM-karsintoihin

Taas on tullut se aika vuodesta, kun junnujen SM-karsinnat kolkuttavat ovella. Karsintojen olisi jo pitänyt alkaa 13.-14.2, mutta koronapandemian jyllätessä tämä ei ole ollut mahdollista. Seuraavaksi alkamisajaksi Suomen Palloliitto on antanut maaliskuun alun, mutta saa nähdä, saadaanko palloa keskiympyrään silloinkaan. 


Jos joku ei vielä tiedä, A-junnujen SM-karsinnat koostuvat 20 joukkueesta, jotka ovat jaettu kahteen lohkoon, A- ja B-lohko. Joukkueet jaetaan todella hämärällä jaolla näihin kahteen lohkoon.


A-lohko

eli niin sanotusti läntinen lohko, koostuu mielenkiintoisista joukkueista. Pääkaupunkiseudulta joukkueita tähän karsintalohkoon on päässyt HJK, Atlantis FC, Honka, Kontu, Gnistan, GrIFK ja PK-35. Joukkueita siis tässä lohkossa on yhteensä 10 ja pääkaupunkiseudulta itsestään vaatimattomat 7. Muut lohkossa olevat ovat Kaapo yj, Inter ja Tps. Nämä joukkueet ovat kaikki Turun seudulta. Turkulaiset saavatkin kolme niin sanottua lähipeliä pelattavaksi, kun taas helsinkiläiset saavat seitsemän itselleen. Helsinkiläiset saavat näin turkulalaiset pieneen niskalenkkiin tämän  statistiikan perusteella, mutta tämä ei kyllä vielä mitään pelejä ratkaiseva asia ole. 


Jätetään hetkeksi pelireissujen/matkojen analysointi sivuun ja kurkataan, miten joukkueet pärjäsivät viime vuonna sarjoissa. Viime vuoden A-junioreiden SM-sarjan viidestä ensimmäisestä joukkueesta neljä on päätynyt A-lohkoon. Ne ovat 2-5. sijat vallanneet Atlantis FC, HJK, Inter ja Honka. Lisäksi TPS pääsi viime vuonna SM-karsinnoista läpi SM-sarjaan ja saavutti siellä arvostettavan kahdeksannen sijan. Loput A-lohkossa pelaavista joukkueista pääsivät tämän vuotisiin SM-karsintoihin hyvällä menestymisellä viime vuonna Ykkösessä. Ykkösestä nousseita joukkueita voi pitää karsintojen niin sanottuina mustina hevosina. 


B-lohko

eli itäinen lohko on taas eksoottisia joukkueita täynnä. Jos A-lohkon joukkueiden reissut on pääasiassa hieman itseään toistavia, b-lohkossa meininki on ihan eri. Kymmenestä joukkueesta vain kolme, KäPa, PPJ ja VJS ovat pääkaupunkiseudulta. Komeetat Jyväskylästä ja Kuopion Kups ovat lohkon kaukaisimmat joukkueet. Näillä kummallakaan joukkueella mikään ottelu ei ole ihan kivenheiton päässä, joten mielenkiintoista nähdä, miten nämä kaksi joukkuetta selviytyvät koitoksista.


Lohkon kuusi muuta joukkuetta, FC Haka-j, Lahti, HJS, Komeetat, PPJ ja TPV nousivat viime vuoden mainioilla esityksillä Ykkösestä SM-karsintoihin. Uskoisin, että joku näistä kuudesta joukkueesta voisi tehdä pienimuotoisen yllätyksen ja näyttää hampaansa. Vaikka pieniä yllätyksiä voidaan nähdä, lohkon voittajasuosikiksi voidaan kuitenkin luokitella Ilves. Viime vuoden upea kausi toi Ilvekselle kolmeen pisteen erolla  Atlantikseen suomenmestaruuden. Vaikka pelaavat ikäluokat  A-junioreissa ovat hieman viime vuodesta muuttuneet, en uskoisi tämän tuovan millekään joukkueelle hirveitä ongelmia.


Loppusanat

Pidetään nyt kaikki sormet ristissä, että päästään aloittamaan pelit mahdollisimman pian. Miehet pääsivät nauttimaan jo pelien mausta, kun Suomen Cup saatiin aloitettua helmikuussa. Voisi kuvitella, että karsinnat A-junnujen kohdalla pystyisi tätä myöten aloittamaan maaliskuussa. Kuitenkin tämä korona on niin arvaamaton tapaus, että ei tässä voi muuta kuin odotella päätöksiä vaikutusvaltaisilta.




Alla olevasta linkistä pääset palloliiton sivuille tarkastelemaan pelien kulkua

https://www.palloliitto.fi/p20-sm-karsinta/tilastot?group=1


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talin Jalkapallohalli

Vinkkejä jalkapallotesteihin!

Mitä huipulle pääseminen vaatii juniorilta?