Mahdolliset uudet koronarajoitukset iskevät pahemman kerran P17 ja P20 sarjoihin!

 

Yllä kuva Helsingin keskustan “Sahara” jalkapallokentän iltavalaistuksesta


Alkusanat

Nyt eletään mielenkiintoisia aikoja, kun hallitus on tuomassa lisää kokoontumis-  ja liikkumisrajoitusta ainakin pääkaupunkiseudulle, jossa koronatilanne on pahin koko maassa. Tämä luultavasti tulee rajoittamaan harrastustoimintaa vielä nykyistä enemmän, jos ei jopa kiellä harrastustoiminnan harjoittamista kokonaan. Tällä hetkellä, kun kirjoitin tätä juttua aivan täysin normaali harjoittelu ulko- että sisätiloissa on  sallittu vain vuonna 2008 syntyneiltä ja tätä nuoremmilta. Vanhemmilla junioreilla harrastustoiminnassa on rajoituksia ja yli 20-vuotiaiden eli miesten harrastetoiminta on edelleen keskeytetty. Kuitenkin miesten kolme ylintä sarjatasoa ja naisten kaksi ylintä sarjatasoa saavat harjoitella normaalisti, koska näissä sarjoissa pelaavilla pelaajilla on kirjallinen pelisopimus, jonka vuoksi heidät luokitellaan oman ammattinsa harjoittajiksi. 


Ovatko pääkaupunkiseudun joukkueet häviäjiä koronarajoituksissa?

Jos tämä Suomen hallitus nyt tekee päätöksen, että harrastustoimintaa ei saisi harjoittaa 2007 syntyneet ja sitä vanhemmat ikäluokat, saavat ainakin pääkaupunkiseudun joukkueet ison takaiskun kausiinsa. Koronarajoitukset ovat aina alueellisia, joten on selvää, että esimerkiksi Kuopiossa ei tarvitse ottaa Helsingin liikkumisrajoitusta käyttöön.Tämän myötä joukkueiden valmistautuminen sarjoihin voi olla hyvin erilainen. Kuopiossa voitaisiin tällöin pitää harjoituksia aika lailla normaalisti ja pelata ehkä jopa harjoitusotteluita. Tällöin sarjojen alkaessa paikkakunnat, jossa harjoittelu on ollut normaalia ovat luultavasti paljon valmiimpia sarjoihin. Tiukoissa valtakunnallisissa sarjoissa ja otteluissa nämä voivat muodostua ratkaiseviksi tekijöiksi.


Sarjojen aloitukset venyvät taas!

Juniorisarjoista isoimmat tasaiskut ovat omasta mielestäni saaneet pojissa P17 SM-karsinta, että P20 SM-karsinta. Näiden karsintojen aloitus olisi pitänyt tapahtua jo 13.-14.2, mutta koronan takia sarjoja ei olla vieläkään saatu käyntiin. Palloliitto on nyt sanonut, että nämä sarjat yritettäisiin saada seuraavan kerran käyntiin 2.5, mutta tämäkin voi vielä muuttua. 


Nämä P17-, että P20 SM-karsinnat olisi tänä vuonna pitänyt ensimmäistä kertaa pitää kaksinkertaisena. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että kaikkia oman lohkon vastustajia vastaan olisi pelattu sekä kotona että vieraissa. Kaksinkertaisesta sarjasta olisi omasta mielestäni erottunut paremmin SM-sarjaan oikeasti tänä vuonna kuuluvat joukkueet. Vanha tuttu yksinkertainen malli, jota karsinnoissa nyt tullaan käyttämään pienentää pisteellisiä eroja ja luo ehkä enemmän yllätysten mahdollisuuksia tietyille joukkueille. 


Loppusanat

On kyllä pakko sanoa, että hallituksen päätökset ovat niin epäselviä, että vaikea niistä on saada mitään selkoa. Toivotaan nyt, että sarjat saataisiin alkamaan mahdollisimman pian ja harjoittelu olisi mahdollisimman normaalia kaikkialla Suomessa. Nyt, kun vielä kevät on rantautunut Suomeen ja säät koko ajan paranevat, voivat joukkueet siirtyä harjoittelemaan kokoaikaisesti ulkoilmaan. Positiivisia merkkejä myös kuuluu median puolelta, josta juuri informoitiin, että koronaluvut ovat kääntyneet laskuun. Tämä kuulostaa iloiselta laululta omaan korvaan. Pidetään nyt kaikki huolta siitä, että omassa käyttäytymisessämme noudatamme tarkoin koronarajoituksia, niin emme lopulta tarvitse Suomeen tiukempaa liikkumisrajoitusta, joten harjoittelu voisi jatkua mahdollisimman normaalisti ja karsinnat ja sarjat saadaan käyntiin mahdollisimman pian.


Kommentit

  1. Kaarinassa kaikki 2007- ja vanhemmat joukkueet ovat olleet maaliskuun alusta tauolla mukaanlukien Miesten Kakkosen joukkue ja ASM-karsintaan osallistuva joukkue. Rajoitukset ovat erilaiset eri alueilla ja alueiden sisälläkin näyttää olevan eroavaisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kuulla! Kuten mainitsit eri alueilla näyttävät rajoitukset olevan hyvin erilaisia. Turun alue vastaa ehkä parhaiten Suomesta Helsinkiä koronaluvuissa. Toivotaan nyt, että sarjat saataisiin käyntiin heti toukokuussa. Ainakin uutiset näyttävät positiivisia merkkejä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talin Jalkapallohalli

Vinkkejä jalkapallotesteihin!

Mitä huipulle pääseminen vaatii juniorilta?